startsida


Sommar

 

Ibland är det sommar. Då måste man sjunga en pinsam sommarvisa.

Sommar

 


Troll


Runt omkring oss finns skog. Det är en annan värld, eller om det är vår värld som är en annan värld …

Storskogstrollen   

 

 

 


Frösundavalsen

 

Vi bor i världens medelpunkt, Frösunda. Självfallet har vi en egen nationalsång.

Frösundavalsen

 

 

 


Mischjamäh!

 

De andra låtarna var ganska egna. Den här är värre, Nej, jag vet inte om Mischjamäh stavas så. Men det började med posten. Med posten kom ett paket, eller snarare en ”försändelse” i form av ett papprör. I pappröret låg en stor affisch som jag inte alls ville ha. Papperskorgen, alltså.

          Men pappröret var så stort att det inte fick plats i den lilla papperskorgen. Jag skulle bli tvungen att lägga det någon annanstans. Men när jag bar iväg det så råkade jag slå till med min öppna hand på rörets ena ända.

          - Buuum, sa röret.

          Ett snyggt och trevligt ljud. Jag slog igen.

          - Buuum bum bum buuum, sa röret.

          Nu började låta riktigt spännande. Plötsligt smög det ut en melodi ur röret. Och en text. Och alltihop fastande på datorns hårddisk.

          Där skulle historien kunna vara slut. Men det är här den börjar. På radion en dag fick jag plötsligt höra en låt av Arash Labaf. Han bor i Sverige och har rötter i Iran och sjunger på persiska. Jag visste inte att hans fanns, men när jag hörde hans låt så kände jag plötsligt igen ett ord: Mischjamäh!

          Det lät nästan precis som ordet i min papprörslåt!

          Hade det bott en låt på persiska i det där pappröret? Märkligt!

          Men om nu ordet fanns på persiska, så måste det väl betyda något. Hur får man reda på det? Det går knappast att slå upp eftersom vi envisas med att använda andra bokstäver än de persiska, och därmed har jag ingen aning om hur man ska leta. Men jag känner faktiskt en dam med rötter i Iran som talar betydligt bättre persiska än jag. Alltså frågade jag henne vad ”mischjamäh” betyder.

          - Jag vill ha dej! svarade hon utan tvekan.

          Huj! Antingen skojade hon med mig, eller också bodde det en persisk dansbandslåt i pappröret! Vad resten av texten betyder vågar jag inte ta reda på, och hoppas den som lyssnar inte blir alltför störd av resten av texten.

         

Mischjamäh