Personakt

Anders Finne

Blev högst 75 år.

Född:1495 Finland. [1]
Död:1570 Dalarnas län, Norrbärke, Övre Starbo, Finntorpet (Gammelgården).Övre Starbo heter ibland Starebedha eller Starbo (Vadfors: Domböcker Garngärde).

Äktenskap med Kerstin Larsdotter (1485 - )

Vigsel:1530.

Barn:
Per (Peder?) Andersson (1530 - 1615)
Joen (Jon?) Andersson Finne (1540 - 1610)

Noteringar

I domboken (Vadfors: Domböcker Garngärde) för Dalarna 3 mars 1548 kan man läsa följande berättelse:

Det hade tydligen varit så att Anders Finne några år tidigare i Marnäs råkat i gräl med en Olof Jonsson. Det blev handgemäng och olyckligtvis skadades Olof så allvarligt att han dog. Anders ville nu genom ombudet Lasse Persson i Ludvika ansöka hos nämnden om fribrev för sitt brott som han ansåg sig ha sonat. Anders hade till de efterlevande och änkan utbetalat 5 laster järn, en silversked på 5 lod samt 3 ”sengerår” som jag inte vet vad det betyder.

Olof Jonssons bror Erik yttrade sig då på sina egna och broderns barns vägnar och intygade att böterna hade betalats i gängse ordning och varit helt i sin ordning. Han hade därför inget att invända mot att Anders skulle få ett fribrev. Han garderade sig emellertid med att det förutsatte att Anders inte hyste något groll mot familjen för det som varit utan stod vid sitt ord och inte hade några tankar på hämnd.

Nämnden fann att Anders hade betalt sina böter i laga ordning och eftersom inget uppsåt fanns bakom dråpet ansåg man sig kunna ge honom det fribrev han önskade. Detta var också helt enligt rikets lag. Man betonade också att Edsöresbalken föreskrev att Olofs familj på inget sätt fick jäklas med Anders och vare sig själva eller genom ombud skada eller konspirera mot Anders i framtiden.

Anders Finne i Starbo invandrade från Finland där han föddes ca 1500 och avled ca 1570. Han bodde på Gammelgården, eller Finngården som det också kallades i Övre Starbo i Norrbärke socken i Dalarna. Som det ofta blev på den tiden fick han heta Finne eftersom det var för krångligt att skriva och uttala det finska namnet. Vem han var eller varifrån han kom är såldes höljt i dunkel.


Källor

[1]"Byalängd i Norrbärke" av Kjell Vadfors